Zelfoogsten

Sinds het begin van 2023 is Tuinderij Aardigh overstapt op een volledig zelfoogst-systeem. Na een aantal jaar een heerlijke winkel te hebben gerund in Zwiep met een divers palet aan prachtige streekproducten, bleek dat dit niet volhoudbaar was. Daar zijn vele redenen voor aan te wijzen, maar de belangrijkste is dat een voedseltransitie gedragen moet worden door ons allemaal. Het gemak waarmee we kunnen terugvallen op het grotere (niet duurzame) systeem is te verleidelijk en zorgde ervoor dat ik de ene dag lange rijen klanten had en andere dagen duimen zat te draaien. Zonde!

Mijn wens is dat we uitnodigende voedselgemeenschappen opzetten in gezamenlijkheid, waar het heerlijk toeven is en waar wij als telers zorgen voor gezonde, smaakvolle en rijke producten en waar jij als klant een zekere financiële basis garandeert. Met een sterke agroecologische verankering komen een stapje dichterbij dit ideaal; daar draagt de groeiende groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers zeer zeker aan bij. Alleen samen kunnen we er iets tofs van maken!

Hoe werkt het zelfoogsten?

In ruil voor jouw financiële verbintenis aan de tuin voor een geheel seizoen (dat is gegarandeerd van 1 juni tot 1 december, maar meestal eerder en langer), mag jij komen oogsten wanneer je wil. Dat wil zeggen: tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het tuinhek staat altijd open voor onze leden. Je neemt zelf iets mee waar je je oogst in doet, wij zorgen voor de rest. Er is een vaste hoek waar je oogstmaterialen en andere spullen kunt vinden.

Wat mag ik oogsten?

Sommigen hebben jarenlange ervaring, sommigen hebben nog nooit een snoeischaar vastgehouden. Sommigen zwabberen hier ergens tussenin. Het maakt niet uit hoeveel kennis en kunde je bezit, wij leggen alles helder uit in een wekelijkse nieuwsbrief. Daarnaast vind je van alle gewassen oogstfilmpjes op ons YouTube-kanaal en hangen in de tuin QR-codes bij de gewassen die je mag oogsten. Is het toch niet duidelijk? Je mag ons altijd een bericht sturen of langskomen voor begeleiding op onze vrijwilligersochtenden (woensdag- en vrijdagochtend van 8.30 – 12.30 uur).

Hoeveel mag ik oogsten?

Je oogst voor vers gebruik voor het aantal mensen waarvoor je een oogstabonnement hebt. Er staat niemand bij, er hangen geen camera’s, we vertrouwen erop dat jij zelf weet wat een normale hoeveelheid groente is die je in een week eet. Je mag van ons ook gerust iedere dag komen voor dagverse groente, doe het helemaal zoals het jou uitkomt. Het is niet de bedoeling om te oogsten voor inmaken of invriezen. Soms zullen we in de nieuwsbrief melden dat er van iets beperkt geoogst kan worden (denk bijv. aan aardbeien). Ook hier geldt: twijfel je, neem contact op of vraag elkaar.

Waar is de ingang?

We hopen dat je ervoor kiest om zoveel mogelijk met de fiets te komen, dat is beter voor alles. Om bij de tuin te komen, rijd je het grijze grindpad tegenover de molen in (bij Zwiepseweg 158, 160, 162), bij de notenboom aan de rechterhand en een oude wil links ga je het graspad rechts in. Je kunt je fiets tegen het hek aanzetten. Mocht je toch met de auto willen komen, dan kun je je auto parkeren op de oprit van nummer 165A (naast de molen en tegenover de tuin), vervolgens loop je hetzelfde pad in als hierboven beschreven.

Wat betaal ik?

Bij Aardigh werken we met het concept van solidaire betaling. In de agro-ecologische beweging is dit een groeiend punt van aandacht. Als we met z’n allen een andere vorm van omgang willen met elkaar en met ons voedsel, zullen we daar ook allemaal een steentje aan bij moeten dragen zodat ook de boer op een toekomstbestendige manier een eerlijk loon kan verdienen. En dat is geen straf, want doordat jij zelf komt oogsten en een heel seizoen vooruit betaalt, scheelt dat uiteindelijk iedereen in de portemonnee. Van biologische groente wordt vaak gezegd dat het te duur is, voor de minima niet te betalen, met een organisatie op basis van solidariteit is het dat wel. Sommigen zijn nu eenmaal advocaat en anderen niet. Of je dat wel of niet bent en of je dat wel of niet tot uiting wilt laten komen in jouw bijdrage aan de tuinderij, dat is aan jou. Niemand weet wat jij bijdraagt, je wordt er niet op aangekeken, het is de basis van solidariteit. Iedereen doet wat hij kan, vanuit een breed perspectief. Wil je nog meer weten over de achtergrond van solidaire betalingen, kijk dan op de website van het CSA-netwerk: https://csanetwerk.nl/solidairebetaling/.

Op basis van de jaarlijkse kosten, wat de tuinderij kan dragen en bezien vanuit een agro-ecologisch model, kun je in onderstaande tabel zien wat een modale bijdrage zou zijn. Daarnaast zie je wat het betekent als je boven of onder modaal valt. De keuze is aan jou! Voor kinderen geldt een ander tarief:

Kinderen <5 jaar: €0

Kinderen 5-8 jaar: 25%

Kinderen 9-13 jaar: 50%

Kinderen 14-18 jaar: 75%

Seizoen 2023Prijs/weekPrijs/seizoen*
modaal -3€ 7,00€ 182,00
modaal -2€ 8,00€ 208,00
modaal -1€ 9,00€ 234,00
modaal€ 10,00€ 260,00
modaal +1€ 11,00€ 286,00
modaal +2€ 12,00€ 312,00
modaal +3€ 13,00€ 338,00

* Een seizoen is minimaal 26 weken, van juni tot december.

Doe je mee?

Wil je graag een oogstaandeel van onze tuinderij, neem dan contact op: info@aardigh.nl.