Live

Lezingen | Workshops | In de media

Het moet anders. Dat lees je overal, ongeacht welke media je aandacht vraagt. Het lijkt alsof we het daar inmiddels met ons allen over eens zijn. Hoe het dan anders moet… dat is een stuk lastiger, laat staan om het dan ook nog eens écht te gaan doen. Zelf heb ik ook lang bedacht hoe het allemaal anders zou moeten, hoe niet goed het gaat zoals het gaat, maar daarbij mezelf buitenspel zettend. Alsof mijn bijdrage toch te nietig zou zijn om werkelijk betekenis te hebben. Inmiddels weet ik beter en heb ik dat nihilisme resoluut de deur gewezen.

Ieder mens is er een, hoe nietszeggend het wellicht voor jezelf ook lijkt. Je bent er wel eentje. En wie weet hoeveel mensen jij kunt inspireren, en hoeveel mensen die weer inspireert. Er kan écht een sneeuwbaleffect optreden. En al zou dat niet zo zijn… Zo ben ik ook van start gegaan, om gewoon iets te doen. Een beetje in de geest van Sartre als hij zegt de mens is alleen datgene wat hij van zichzelf maakt.

Nu ben ik geen ultieme of absolute aanhanger van de maakbare samenleving, maar toch: pak die schop en doe iets. Met alleen praten komen we niet verder, wat tegelijkertijd niet betekent dat praten niet goed is. Integendeel; converseren, rede voeren, van gedachten wisselen, filosoferen, het is van essentieel belang. En daarom deel ik regelmatig mijn eigen reis, mijn visie, mijn valkuilen, mijn successen. De afgelopen jaren heb ik gemerkt hoe verfrissend het is om een positief verhaal te horen. Iemand die gewoon is gaan doen, de beren niet op de weg heeft gezet en ze het bos in heeft gestuurd. Het is gaaf om geïnspireerd te worden en het is gaaf om te inspireren.

Zullen we elkaar nog meer inspireren?

Neem gerust contact op om te kijken wat voor soort lezing, presentatie of workshop past bij jouw evenement. De aard kan voor mij zeer uiteenlopend zijn, van (filosofisch-)existentiële vraagstukken tot hoe stop ik een zaadje in de grond? Tevens geef ik op afspraak workshops buiten in het veld, om je te laten voelen en ervaren wat de tuin je te bieden heeft. In alle gevallen kan het gecombineerd worden met een proeverij of maaltijd met producten van eigen erf.

MAAK EEN AFSPRAAK

In de media

De afgelopen jaren is er vanuit verschillende media aandacht besteed aan wat ik doe (en in de eerste jaren samen met Stefan onder de naam De Mobiele Gaard). Hieronder een selectie hiervan!

BinnensteBuiten

Alain Caron gaat op bezoek bij Els Hegger, die biologisch tuinder is geworden: ‘In plaats van rapporten te schrijven over korte ketens en boer-burgerparticipatie, wilde ik zélf de verandering zijn. Zelf laten zien dat het mogelijk is.’ Els wilde boerin worden, maar had geen land. Dus is ze het gaan huren. Met haar kleine tuinderij in het Gelderse Zwiep en met een klein winkeltje op de tuinderij, waar ze haar groenten verkoopt, heeft ze het directe contact met de consument. Een tuinderij die mét de natuur werkt, waar egelfamilies en hazen ook welkom zijn

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/passie-voor-eten/video/boerin-zonder-land-zwiep

Natuurlijke onkruidbestrijding voor de gemeente Lochem (volledige artikel).
Hoe word je boer? Daarover ging dit item van EénVandaag (filmpje onderaan pagina).
Boeren zonder land in de Volkskrant.
Artikel in het BioJournaal na het winnen van de Newbie prijs.
Artikel in de Gelderlander over boeren zonder grond.